Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

3

Share

Download to read offline

Masele de aer. Fronturi atmosferice.

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Masele de aer. Fronturi atmosferice.

 1. 1. Mulco Dan L.T. « Orizont » Durlesti 2014
 2. 2. Masele de aer  Masa de aer se defineste ca portiunea de aer din troposfera avand suprafata mare (500.5000 km) si inaltime ce poate atinge 10 km, areal in care elementele meteorologice caracteristice (temperatura, presiunea si umiditatea) sunt relativ omogene, diferite de cele din jur si vremea pastreaza cam acelasi aspect.
 3. 3. Masele de aer  Repartitia neuniforma in plan orizontal a temperaturii aerului si presiunii atmosferice determina deplasarea maselor de aer dintr-o zona in alta, ceea ce produce modificari importante ale vremii.
 4. 4. Masele de aer  Din punct de vedere termic masele de aer sunt mase de aer rece si mase de aer cald. Masa de aer rece este acea masa de aer care la patrunderea intr-o regiune este mai rece decat masa de aer pe care o inlocuieste; masa de aer cald este masa de aer care este mai calda decat cea pe care o inlocuieste.
 5. 5. Frontul atmosferic  Frontul atmosferic reprezinta suprafata slab inclinata prin care se realizarea contactul dintre o masa de aer activa si una relativ stationara care va fi dislocuita
 6. 6. Frontul atmosferic  Frontul atmosferic are caracter de discontinuitate intre cele doua mase; la nivelul sau se face recerea relativ brusca intre valori deosebite ale parametrilor fizici (temperatuta, umiditate, nebulozitate, precipitatii etc.) ai celor doua mase  Contactul dintre frontul atmosferic si suprafata terestra se face de-a lungul unei linii: linia frontului
 7. 7. Frontul atmosferic
 8. 8. Frontul atmosferic  Frontogeneza (nasterea fronturilor atmosferice) se realizeaza in regiunile unde curentii de aer produc convergenta maselor de aer  Frontoliza (desfiintarea fronturilor atmosferice) se realizeaza in regiunile unde curentii de aer produc divergenta maselor de aer
 9. 9. Frontul cald  Ia nastere cand masa de aer cald este cea mai activa, ii sunt caracteristici norii stratiformi din toate familiile, linia frontului - intre masa calda si masa rece este o zona de separatie de 10-30 km (zona frontala calda), iar lungimea frontului masoara de la cateva sute la 1 200 km.
 10. 10. Frontul cald  Masa de aer cald fiind mai usoara aluneca peste aerul rece, iar pe masura inaltarii pe panta formata iau nastere norii frontali si cad precipitatii cu caracter general.
 11. 11. Frontul rece  Apare la zona de contact dintre aerul rece si dens din spatele frontului cald. Datorita faptului ca aerul cald este fortat se se inalte brusc in fata frontului rece apare stratul de nori cumulonimbus. Panta liniei frontale fiind mai abrupta, determina o evolutie rapida pe vericala a sistemelor noroase.
 12. 12. Bibliografie  http://www.fly4fun.ro/linkuri/meteorologie_fronturil     e_de_aer.html http://vremea.meteoromania.ro/taxonomy/term/1 http://www.referatele.com/referate/noi/astronomie/m ase-de-aer-si-front2481208.php http://www.ortomed.ro/html/blog/Fronturileatmosferice-20 http://www.roportal.ro/articole/tipuri-de-nori3453.htm
 13. 13. Multumesc!
 • MonicaDanac

  Feb. 18, 2021
 • AlexCtin

  Oct. 16, 2020
 • SvetlyachyukBazhenova

  Nov. 24, 2014

Views

Total views

15,572

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

3

Actions

Downloads

78

Shares

0

Comments

0

Likes

3

×