Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Pemeliharaan
tindakan melindungi
sumber-sumber di
bumi tersebut supaya
dapat mengekalkan
keadaan semula
jadinya.

pemuliha...
Pencemaran alam sekitar
akan menyebabkan
penurunan taraf kesihatan
dan keselamatan penduduk

membenteras aktiviti
pembalak...
Guna
semula
MAKSUD GUNA SEMULA BAHAN

PENGGUNAAN SEMULA PRODUK TERMASUKLAH
MEMPELBAGAIKAN PENGGUNAAN BAHAN DALAM
MENGEKALKAN BENTUK AS...
Tayar – tayarterpakai.buruk
lamadan bekas telur
/ Boleh
Kertas-kertas
Surat khabar, terpakai. Boleh
kertas kadbod dan
Bung...
Kitar
semula
kitar semula
bermaksud memungut
dan mengasingkan
sisa pepejal bagi
maksud menghasilkan
keluaran.

ia menjadi sumber
kepada...
Kitar semula
merupakan
salah satu cara
terbaik untuk
kita bagi
mendapatkan
kesan yang
positif kepada
dunia yang
sedang did...









Kitar semula adalah amat penting kerana sisa buangan
memberikan kesan negatif yang amat besar kepada alam
se...
Kitar semula sangat penting kepada bandar di seluruh dunia
dan manusia yang hidup di dalamnya.
Menghasilkan produk daripad...
Mengitar semula bermaksud
memproses atau menggunakan
semula bahan buangan seperti
plastik, kertas, tin aluminium dan
sebag...
sains b6 d14 e1.pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar
sains b6 d14 e1.pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar
sains b6 d14 e1.pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

15

Share

Download to read offline

sains b6 d14 e1.pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar

Download to read offline

pembentangan b6 d14 e 1= pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar.. :)

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

sains b6 d14 e1.pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar

 1. 1. Pemeliharaan tindakan melindungi sumber-sumber di bumi tersebut supaya dapat mengekalkan keadaan semula jadinya. pemuliharaan cara penggunaan,pengenda lian dan pengurusan sumber alam untuk mengelakkan kerugian ,kerosakan dan pembaziran Pemeliharaan dan pemuliharaan sumber dapat memastikan kesinambungan sumber alam untuk generasi akan datang
 2. 2. Pencemaran alam sekitar akan menyebabkan penurunan taraf kesihatan dan keselamatan penduduk membenteras aktiviti pembalakan secara haram dan membuat hutan simpan di tempat-tempat tertentu untuk memastikan flora dan fauna terjaga dengan rapi. penipisan lapisan ozon, penghapusan hidupan akuatik serta kepupusan flora dan fauna. Untuk mengelakkan organismaorganisma seperti harimau dan tumbuh-tumbuhan tertentu daripada ancaman kepupusan. Agar masa depan kita terjamin Untuk memastikan bahawa bekalan logam dan bukan logam di dalam kerak Bumi tidak kehabisan. Untuk memastikan bahawa komposisi gas di udara kekal seimbang. Untuk memastikan bahawa bekalan keperluan asas manusia tidak terjejas.
 3. 3. Guna semula
 4. 4. MAKSUD GUNA SEMULA BAHAN PENGGUNAAN SEMULA PRODUK TERMASUKLAH MEMPELBAGAIKAN PENGGUNAAN BAHAN DALAM MENGEKALKAN BENTUK ASALNYA ATAU SEBAGAI ALTERNATIF DENGAN ATAU TANPA PERUBAHAN. DALAM KEBANYAKAN SITUASI, BEKAS-BEKAS TERPAKAI BOLEH DIGUNAKAN SEMULA SEBAGAI PENGGANTI TERHADAP PEMBELIAN PRODUK BARU. SEBAGAI CONTOH, ANDA BOLEH MENGECAS SEMULA BATERI YANG BOLEH DICAS SEMULA SEKERAP MUNGKIN BAGI MENGELAKKAN PEMBAZIRAN SISA PEPEJAL BERBANDING BATERI YANG TIDAK BOLEH DICAS. SETERUSNYA, IA DAPAT MEMASTIKAN KITA DAPAT MENGURANGKAN SISA PEPEJAL SERTA MEMELIHARA SUMBER ASLI SEMULA JADI.
 5. 5. Tayar – tayarterpakai.buruk lamadan bekas telur / Boleh Kertas-kertas Surat khabar, terpakai. Boleh kertas kadbod dan Bungkusan. Bahan logam Kayu-kayukaca dan pasu.ikatan Sampul dikitar semula atau Bekas botollama. Boleh beg Dengan BegPakaian untuk membuat jinjing (beg Dengan melekatkan dan dijadikan boleh surat. plastik) (bubble taman boleh didermakan ke sekolah dan digunakansebagai bahan pembalut beg udara digunakanjinjing (beg kaca dan pasu berpintal. pada alamat penerima plastik) label baruBeg – kanak, supaya dapat anda membersihkan botol seperti boleh asuhan kanak digunakan untuk untuk dijadikan buaianalas atau bahan tekstil lain wrap). Boleh notamenggunakan semula sampul dan lakaran. digunakan semula sebagai beg untuk dapat anda boleh menggunakannya kraftangan untukdapuratau untuk membuat kecil, digunakan dalam kelassarung rumah. Beg seni di tangan membungkus barang – barang apabila kusyen ataupun membuang sampah sisa permainan hiasansebagai bekas makanan atau di taman surat yang lama surat tersebut. Sampul pembalut dan projek kraftanganrakkertas semula rumah atau untuk objekberguna sebagai rempah atau kertas seperti berpindah dapur. kanak-kanak. boleh digunakan untuk boleh juga digunakan semulabarang sebagai beg ikatan berpintal untuk menyimpan atau juga boleh barang – yang menyimpan barang – barang sangkarwayar komputer. nota. burung mengikat yang tidak diperlukan. kertas untuk membuat lebihan mudah pecah. digunakan sebagai kayu api
 6. 6. Kitar semula
 7. 7. kitar semula bermaksud memungut dan mengasingkan sisa pepejal bagi maksud menghasilkan keluaran. ia menjadi sumber kepada alam sekitar, kewangan dan faedah sosial. Bahan-bahan seperti kaca, besi, plastik dan kertas dikumpul, diasingkan dan dihantar ke pusat pemprosesan untuk ditukarkan kepada produk atau bahan baru. Kitar semula berlaku apabila bahan-bahan diproses dan menghasilkan produk yang sama. Kitar semula mengubah bahan-bahan yang sepatutnya menjadi sisa kepada sumber-sumber yang bernilai.
 8. 8. Kitar semula merupakan salah satu cara terbaik untuk kita bagi mendapatkan kesan yang positif kepada dunia yang sedang didunia ini. Pengeluaran produk berteknologi dengan pembungkusan yang terkini di mana kebanyakannya mengandungi bahan yang tidak dapat dilupuskan (bahan tidak biodegradasi). Kita perlu bertindak dengan pantas kerana jumlah bahan buangan atau sisa yang di buang oleh kita sendiri semakin meningkat dari semasa ke semasa. Peningkatan dalam pendapatan/kekayaan yang memberi makna orang ramai membeli lebih banyak produk dan seterusnya menghasilkan lebih banyak sisa . Perubahan gaya hidup seperti makanan segera yang menghasilkan sisa /bahan buangan yang tidak dapat dilupuskan seperti pembalut makanan yang dibuat dari kertas minyak. Kitar semula adalah penting bagi kita dan alam semula jadi. Peningkatan populasi bermakna semakin ramai manusia di muka bumi ini yang menghasilkan sisa .
 9. 9.      Kitar semula adalah amat penting kerana sisa buangan memberikan kesan negatif yang amat besar kepada alam sekitar semula jadi. Penghasilan air larut resap dan pelepasan gas metana yang dihasilkan daripada sisa pepejal yang terurai di tapak pelupusan. Kitar semula dapat membantu mengurangkan pencemaran yang disebabkan oleh sisa pepejal. Pemanasan global dan pemusnahan habitat adalah kesan daripada pemusnahan hutan. Kitar semula dapat mengurangkan keperluan terhadap bahan mentah, oleh itu sumber asli seperti kayu balak dapat disimpan dan dikekalkan. Tenaga yang besar digunakan apabila membuat produk daripada bahan mentah. Kitar semula hanya memerlukan sedikit tenaga dimana secara tidak langsung dapat membantu dalam mengekalkan pemuliharan dan pemeliharaan alam semula jadi.
 10. 10. Kitar semula sangat penting kepada bandar di seluruh dunia dan manusia yang hidup di dalamnya. Menghasilkan produk daripada bahan mentah lebih tinggi kosnya berbanding di hasilkan daripada bahan-bahan kitar semula. Mengurangkan belanjawan kewangan. Meningkatkan jangka hayat tapak pelupusan. kebanyakkan kawasan tanah di negara kita didapati kurang sesuai untuk membina tapak pelupusan disebabkan sebahagian besar meliputi kawasan tadahan air. Memelihara sumber alam semula jadi untuk generasi akan datang. Kitar semula mengurangkan penggunaan bahan mentah dan menggunakan sedikit tenaga berbanding pemprosesan bahan dari sumber asli. Oleh itu alam semula jadi dapat dipelihara untuk generasi yang akan datang.
 11. 11. Mengitar semula bermaksud memproses atau menggunakan semula bahan buangan seperti plastik, kertas, tin aluminium dan sebagainya. Kitar semula Kaedah ini merupakan proses yang sangat selamat kepada alam sekitar kerana dapat mengurangkan kadar pencemaran.
 • wakzar

  Jun. 22, 2016
 • FarahDiba5

  Jan. 16, 2016
 • norhamnah

  Jul. 28, 2015
 • norluqman

  Jun. 6, 2015
 • khasidahdawi

  Jun. 3, 2015
 • RaieynaAlynaChen

  May. 2, 2015
 • teianddydongyul

  Apr. 25, 2015
 • norzieibrahim

  Oct. 21, 2014
 • aqilahnatasya01

  Sep. 30, 2014
 • hazuri

  Aug. 15, 2014
 • nurulaliaa733

  Jul. 29, 2014
 • nurazelah

  Jul. 26, 2014
 • syahirasamion

  Jul. 21, 2014
 • AlandavidAriana

  Jun. 13, 2014
 • maee68

  Apr. 26, 2014

pembentangan b6 d14 e 1= pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar.. :)

Views

Total views

51,530

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

8

Actions

Downloads

498

Shares

0

Comments

0

Likes

15

×